Het matchen van klanten met studenten doet me soms denken als het oplossen van een puzzel die steeds weer aangroeit. Wat ook altijd doorgaat, is het voldane gevoel dat ik krijg als puzzelstukjes mooi op hun plek vallen. Dat leek ook zo bij de match tussen Sara en Achmed.
Sara is een kleine frêle vrouw van Joodse afkomst met een ernstige beperking.
Buiten verplaatst ze zich in haar Canta, een scootmobiel. Zowel bij doktersbezoeken als het boodschappen doen, heeft ze o.a. assistentie nodig. Liefst iemand met een brommer rijbewijs, die zo nodig ook de Canta kan besturen. Het wordt Achmed, een student van Marokkaanse afkomst met een fors postuur. Hij studeert voor zorgverlener. Hoe tegenpolen juist bij elkaar kunnen passen, blijkt  tijdens het kennismakingsgesprek.
Ze zijn meteen verrukt over elkaar. Sara ziet een wereld van mogelijkheden opengaan. ‘Achmed, houd je van koken? Ja!? dan kun je me Marokkaans leren koken!’  Haar ogen schitteren.  ‘Ik wil ook graag dat je me een keer naar Amsterdam Noord rijdt, dan gaan we met de pont.  Ik wil nu eindelijk wel eens zien wat daar nieuw gebouwd is.’  Achmed glimt van genoegen en heeft er duidelijk veel zin in. De (eveneens) op leeftijd zijnde echtgenoot van Sara mompelt nog iets als: ‘Ho ho, Achmed is geen nieuwe hobby hoor’.
Eén ding hadden we echter met z’n allen over het hoofd gezien. Sara belt mij na vier weken op dat ze toch een andere student wil. Wat blijkt? Achmed is dermate fors van omvang dat hij eigenlijk niet goed samen met Sara in de smalle Canta past. Het lijdt soms tot gevaarlijke situaties omdat de versnellingspook niet goed te bedienen is. En met het invallen van de winter wordt het ook te koud, want ze rijden met het raampje open zodat Achmed een beetje buitenboord kan hangen.
De mooie puzzelleg van ‘les extremes qui se touche’ moest toch weer uit elkaar, en ik puzzelde weer verder voor een goede match.
Sara had snel een nieuwe hulpstudent waar ze ook heel tevreden mee is. Achmed werkt nu met veel plezier op een nieuw adres waar iedereen ook weer heel blij met hem is. Het waren wel vier vrolijke weken.